piatok 22. januára 2010

AKO cestovať po Kolumbii(?)

Vždy ma veľmi poteší keď ma oslovia moji priatelia, rodina, či cestovateľské duše, ktoré si ma našli prostredníctvom blogu, s myšlienkou navštíviť krajinu, ktorá mi tak učarovala. Za tie tri roky ma obšťastnilo návštevou už niekoľko túlavých topánok a dúfam, že ich ešte niekoľko pribudne. Rozhodla som sa uverejniť zopár typov o tom, ako cestovať po Kolumbii, hlavne pre tých, ktorí majú na to len dovolenkové dva týždne (na menej sa ani neoplatí prísť).

VZDIALENOSTI A DOPRAVA

V prvom rade, si treba uvedomiť, že Kolumbia je obrovská krajina. My Slovaci to máme všade relatívne blízko: 50 minút Bratislava – Viedeň a šup ho, už som v cudzine. O trošičku viac do Poľska, Čiech či Maďarska... Kolumbia má 23 krát väčšiu rozhlohu ako Slovensko.

Z juhu na sever to po zemi može trvať viac ako 20 hodín. Ja žijem v meste Medellin, ktoré je 10 hodín vzdialené od Bogoty, 8 hodín od Cali a približne 15 hodín od Cartageny na Karibskom pobreží. Takzvané Low Cost lety, na ktoré sme zvyknutí v Europe neexistujú, aj keď sa ceny každým rokom zlepšujú. Požičovne aút fungujú, otázne však je, či sa to oplatí riskovať po cestách s nedostatočným označením a bláznivými vodičmi. Autobusy sú, ako som už písala, relatívne pohodlné a dôveryhodné (treba si však pribaliť dosť teplého oblečenia, kvôli šialenej klimatizácii). Každopadne, pri plánovaní cesty treba počítať s póldennými alebo celodennými presunmi!

MESTÁ

Neodporúčam planovať dlhé pobyty v mestách ako Bogota, Cali, Santa Marta a tobôž nie Baranquilla (aj keď je to rodné mesto Shakiri, nepremáva sa tam po uliciach, je to čisto industriálne mesto bez šarmu).

Bogota je mesto businessu a kultúry (ale na divadlo sa asi necestuje tak ďaleko…), oplatí sa navštíviť Múzeum zlata, kláštor Monserate a soľnú baňu v Zipaquire.

Medellin ma zopár zaujímavých atrakcií (lanovka v meste, interaktívne technické múzeum, atď), ale môže slúžiť ako základňa, z ktorej sa dajú podniknúť jednodňové výletíky do okolia.

Cartagena je jediným mestom s architektúrnou a historickou hodnotou.

V každom meste sa nachádzajú samozrejme múzeá, ale pozor – veľa krát slúži názov múzeum pre to, čo mi poznáme ako galériu (no a Picassa či Moneta netreba samozrejme očakávať).

ODPORÚČANIA PRE DOBRODRUŽNÉ DUŠE

Ciudad Perdida (Stratené mesto) – nachádza sa pri meste Santa Marta. Výlet trvá päť dní, treba si ho zakúpiť v miestnej agentúre, spanie v hamakách (závesná sieť).

Parque Tayrona – raj na zemi. Asi hodinu od mesta Santa Marta. Spanie v hamakách alebo chatrčiach.

La Guajira – púšť snúbena s morom s troma farbami. Spanie v hamakách, žiadne sprchy. Dá sa absolvovať jednodňový výlet zo Santa Marty, ale treba na to skupinu turistov.

San Gil / Rio Claro – vynikajúce na rafting, návštevu jaskýň, lozenie, prípadne zliezanie po vodopáde, canoping atď. Ubytovanie v campingu, hoteli či hosteli.

Potápanie v Karibskom mori – dajú sa absolvovať potápacké kurzy s naslednými výletmi na okolité ostrovy, kde sa pozorujú koraly. Potápačský kurz trva približne tri dni. Ja mam z potápania strach, ale poprosila som moju poslednú návštevu zo Slovenska, Lukáša, o zopár typov. Citujem z jeho emailu: je dobré nahlásiť sa deň predtým a urobiť si pozeranie videa večer pred začatím kurzu (asi 3 hodiny). Všade to stojí asi 200. Predtým by som si overil či naozaj budeš mať po celú dobu kurzu anglicky hovoriaceho inštruktora, ja som po prvom dni dostal Kolumbijčana, ktorý nekecol po anglicky. Je možné si urobiť aj jednodňový výlet (tzv. diving discovery), ten stoji cca 55 a obsahuje 2 ponory. Samozrejme za to nedostaneš certifikát. Čo by som ešte odporúčal je kúpiť si knihu na ten certifikát, naštudovať to doma aj s videami a na mieste robiť len prax. Veľmi sa mi nechcelo po večeroch študovať na test keď som bol v Tagange.”

Amazónksy prales / Choco – džunglové oblasti s rôznymi druhmi zvierat, canoping atd. Doprava možná len letecky. Odporúčanie – len s agentúrou.

ODPORÚČANIA PRE POHODLNÉ DUŠE

Nevado del Ruiz – 5 tisícovka pri meste Manizales. Výlet trvá jeden deň, do približne 4700 metrov n/m je doprava autobusom. Treba sa teplo obliecť a deň pred výstupom zjesť veľa sladkého.

El Peňol/Guatapé – vodná nádrž s malebnými ostrovčekmi a obrovskou skalou, na ktorú treba vyliezť (200 schodov). Výlet trvá jeden deň, dá sa absolvovať z Medellinu.

Santa Fé de Antioquia – stará koloniálna dedinka, známa jazdami na koni. Výlet trvá jeden deň, dá sa absolvovať z Medellinu.

Kávové plantáže – v takzvanej Zóna Cafetera. Organizované výlety sa dajú absolvovať z mesta Manizales, Armenia alebo Pereira (cca 5 hodín od Bogoty či Medellinu).

ODPORÚČANIA PRE ROZMAZNANÉ DUŠE

San Andrés – ostrov v Karibskom mori, ktoré hrá 7 farbami, otvorený bar. Doprava jedine letecky. Ubytovanie v hoteli.

Karibik – hotely v mestách Cartagena, či Santa Marta, je možné nájsť aj ostrovy s hotelmi typu Decameron.

Správne očakávania sú pri ceste do Kolumbie veľmi dôležité. Netreba očakavať veľa muziky za málo peňazí. Za luxus sa platí, tak ako všade inde. Znie to ako samozrejmosť, no napriek tomu, mnohí cestovatelia sú prekvapení (ne)kvalitou jedla alebo ubytovania v hosteloch či lacných reštauráciách. Kolumbia ma toho dosť čo ponúknuť. Je lepšie našetriť si a užiť si to poriadne!

štvrtok 14. januára 2010

Lekvár z kvetov

PHYSALIS PERUVIANA je u nás známa ako okrasný kvet. Pamätám sa ako ho mamina aranžovala do vázy na okrasu. Nikdy nám ani len nenapadlo, že tie oranžove bobuľky, ktoré sa ukryvajú v každom kvete, by mohli byť jedlé, tobôž nie chutné!

V Kolumbii sú tieto bobuľky známe pod menom UCHUVA. Dostať ich úplne bežne kúpiť v zelovoci. Taktiež zdobia väčšinu ovocných pohárov. Pre mňa má toto ovocie kyslastú a niekedy až trpkastú chuť. Musím sa priznať, nepatrilo k mojím najobľúbenejším. Až do nedávna, keď som si úplne náhodou zakúpila lekvár z Uchuvi. Obrovské prekvapenie! Mňam! Vynikajúca, osviežujúca chuť. Teraz ho už pravidelne jedávam na raňajky. Rozhodne odporúčam vyskúšať!