štvrtok 8. januára 2009

Vianoce a Novy Rok po Kolumbijsky

Prichod Vianoc sa v Kolumbii zacina oslavovat uz od zaciatku decembra. Nocne ulice sa mihotaju v svetle vianocnych dekoracii, medzi ktore nepatri snehuliak, ale motyle ci kvety. Ohnostroj vytriskne v necakanom momente...vsetko sa meni na jednu obrovsku mesacnu party – pracovna moralka klesa...
Ostala som teda vo velkom ocakavni na den “D“ - 24.12. Sklamanie? Ziadne tradicie, ziadne zvyky, ziadna typicka stedrovecerna vecera (kazda rodina veceria co chce, resp. ma, niektore rodiny sa vsak zhodli na moriakovi), ziaden slavnostne prestrety stol. Rozdavanie darcekov je totalnym chaosom, medzi tie najfrekvetovanejsie patria: flasa vina a keksiky... (Darovanie nie je vyhradne zalezitostou Stedreho dna, darceky sa mozu darovat pocas celeho decembra.) O pol noci sa, cuduj svete, zacne obrovsky ohnostroj... O snehu a pokojnych sviatchoch sa moze len snivat...
Na jedno vsak Kolumbijcania na Vianoce nezabudaju – ze je to den, kedy sa rodina zide pohromade a ze nie je dolezite kde a ako, ale s kym – S TYMI NAJBLIZSIMI! Ano, Vianoce v Kolumbii su jedna velka RODINNA PARTY! (s babkou a dedkom, sesternicami a bratrancami, frajermi a frajerkami, ujami a tetami a niekedy aj so susedmi)

Rodinnou party je aj Silvester. Tento den, resp. vecer sa nevelmi lisi od toho stedrovecerneho (okrem darcekov samozrejme). Je vsak ovela bohatsi na tradicie, ako napriklad:

1. Mat oblecene zlte spodne pradlo – pre stastie a prosperitu po cely rok
2. Trosicku sosovice do dlane – aby bolo peniazkov po cely rok
3. S kufrom behom okolo bloku domov – aby sa v novom roku cestovalo (aj ked sa tomu tazko da uverit, ale je to pravda, o polnoci je vidiet niekolko rodin s batohmi a kuframi beziacich naokolo a kriciacich napr. „Do Miami!“, „Do Europy!“ atd. – ja som nebezala, moje viza sa koncia o pol roka, je pre mna nevyhnutne vycestovat :-))

Predpokladam, ze Vianoce ci Novy Rok sa na dedinach oslavuju trosku inak. Udajne sa pali stary rok znazorneny ako muz so slamy a obleceny do tricka a nohavic (asi ako nasa Morena). Na nasledujuci den po Vianociach ci Novom Roku, ludia uzavru ulicu a zacnu varit typicku kotlikovu polievku „Sankocho“ - vraj na opicu (to by vsak asi nemohli pokracovat v obracani poharikov...). Svaty Stefan nie je v Kolumbii sviatkom.

4 komentáre:

Bebe povedal(a)...

Ahoj Vafka, zaujimavy clanok, opat som o nieco mudrejsia...ale je super citat o inej kulture.
Maj sa pekne a urcite dalej pis nove postrehy.
Ciao
Bebe

Unknown povedal(a)...

Este dobre, ze som zduchla pred Vianocami, vies aku sme mali super kapustnicu, a zimu jak ruskom filme:)tes sa:)

Eva Vollmannova povedal(a)...

Ahoj Bebe, este mam nieco v zasobe, tak pravidelne checkuj blog. Maj sa krasne.

Eva Vollmannova povedal(a)...

Juuuj, Veron, ved neprovokuj, my sme si tak s Branom stihli napiect medovnicky a urobit zemiakovy salat. Ale vsetko sa to spraskalo este pred Vianocami :-)