nedeľa 14. januára 2007

Prve dni v Kolumbii

Prve dojmy mozu byt niekedy omylne, ale pre istotu ich napisem. Nevylucujem, ze sa moje nazori pocas polroka zmenia.
Medellín, miesto, kde stravim najblizsi polrok, sa mi zda v niektorych veciach vyspelejsi ako Slovensko. Je tu krasne, cisto, vela zelene a dokonca je tu aj metro. A bezpecne. Kolumbijcania dost bojuju so svojim imigom z minulosti. Takmer nic uz teraz neplati. Prvy den sme boli nakupovat v Carrefuore a vcera sme boli v obchodnom centre, nieco ako nas Polus. Zatial mi tu nic nechyba. Medellín je jedno z najbezpecnejsich miest v Kolumbii, hoci ma takmer 3 mil. obyvatelov. A co je najkrajsie, je obkoleseny horami. Ludia vsak nechodia do hor na turistiku, oni v tych kopcoch byvaju!
Kolumbijcania su velmi pekni. Viem, znie to cudne,ale je to tak. Su velmi upraveni, mozno aj preto, ze plasticka chirurgia je dost lacna. Aj moja nova kamaratka Catalina, mi povedla: “Aj ja ju mam, ale “len” prsia…” J Na druhej strane su velmi nabozni. A co sa mi paci najviac, nehanbia sa ukazovat svoju vieru navonok. Kedykolvek mozte vidiet, ako sa niekto prezehnava.
Zatial byvam u Moniky, v apartmane…hm, nestazujem sa. Vcera nam prisla upratovat sluzka. Taky nezvyk, clovek nevie ako sa ma tvarit…Monika mi nalepila male listocky v spanielcine na nabytok a ine veci, vraj aby sa mi lahsie ucil novy jazyk (napr. chladnicka sa povie “nevera” J, nuz viacero ludi mi hovorilo, ze spanielcina je lahka….uz viem preco).
Domy su stavane z tehal…takze je tu vsetko krasne cervene. Este stale svieti vianocna vyzdoba. Vacsinu vyzdoby tvoria vysvietene kvietky, sranda. A deti sa v januari kupu von v bazene.
Jedlo je fantasticke, na ranajky si davam kukuricnu placku tzv. arepa a potom cely den tlacim skvele ovocie….take o akom sa nam doma ani nesnivalo (vacsinou mi vsak musia ukazat ako sa je), ale napr, aj jahody, ktore tu maju po cely rok. O znamej Kolumbijskej kave sa asi ani nemusim zmienovat..hmmmmm, mnam. Myslim, ze to by na prve dva dni stacilo...

8 komentárov:

Unknown povedal(a)...

Ahoj Evka, takze vravis ze sa ti tam paci ? :) No len dufam, ze sa ti tam nezapaci az moc a ze sa nam este vratis :)) Inak, akurat pozeram na to tvoje mestecko spoza oblakov a celkom milo to takto z hora vyzera ;) tak nech sa ti tam dari, maj sa krasne zatial, papa
Vojto

Vaco :) povedal(a)...

caf vaf. tu vac :)
ja len ze zdravim z toho naseho oneho krasneho tepleho bohateho vyspeleho pokrokoveho momentalne lavicovo orientovaneho Slovenska :)
a nezabudni sem tam poslat nejaky balicek z ktoreho bude "snezit" :D

pivet povedal(a)...

No ahoj Vaf. Sa tesim, ze si stastne dorazila a ze tvoje prve dojmy su pozitivne. Kazdopadne, ja som najma zvedava, ci sa odtial vratis este krajsia pri tamojsich pomeroch ... :-)
Pivet

David Szedely povedal(a)...

Zdravicko VafVaf,
som rad ze sa Ti zatial paci, som vdacny ze u nas sa stale ceni viac prirodzena krasa ako umele prsa... no drz sa, a tesim na dalsie zapisky.
D.

Maja povedal(a)...

Ahoj Evik, tak to som ani netusila, az za aku velku mlaku si sa mi vybrala. Kolubmia, paaaaanecku. Ja este stale som v UK, ale uz 7 feb. som doma ako na koni. Co sa tyka kulumbicanov, tak to presne viem o com hovoris, lebo v skole tu v Londone, mame z juznej Ameeeeeriky a aj priamo Kolumbie tolko chalanov...Obcas mi mozes zabalit nejake to ovocie a poslat k nam domov, pochutnam si na jahodach z Kolumbie... Zatial ta zdravim a tesim sa nalsie zazitky, co si precitam. pusinka.

Peter Cernak povedal(a)...

ahoj Vafka. Pozdravujem z Jerevanu. Aj ti zavidim to teplo:) A tie plastiky su tiez zaujimave. Budu aj fotky? Ze by Luki dostal na buduce Vianoce darcek...? :) radsej ostan prirodzena:)
Pitu

kaktusacka povedal(a)...

Hola Vaf! Que tal? Prajem supernajkrajsieanajlepsie momenty en Colombia :o)... uprimne ti zavvviiidiiim ;o)... Matka

Jirka povedal(a)...

Tak jako hezky, ale uz by to skoro chtelo novy prispevek, co rikas, Vafka? ;)